Villa K2
Villa K2 is ontworpen voor een gezin met drie kinderen en recent gerealiseerd net onder Groningen. Een gebied gevoelig voor aardbevingen vanwege de aardgaswinningen. Dus bouwen in houtskeletbouw in plaats van de nationale folklore in baksteen lag voor de hand.
De landschaps- en bouwvoorschriften schreven een architectuur voor met schuine daken en natuurlijke donkere kleuren. Aanvankelijk voelde het beperkend om binnen deze regels te werken. Maar kijkend naar de omgeving waar dit huis nu staat, heeft het landschapsontwerp heel goed uitgepakt. Ook al is K2 een minimalistische bungalow, het past toch heel goed qua textuur en kleur tussen de meer conventionele huizen met meerdere verdiepingen die K2 omringen.
K2 is op zuid georiënteerd. De noordgevel heeft veel minder glas. De zuidgevel heeft een overstek om te voorkomen dat de zon het huis in de zomer te veel opwarmt en om de zon in de winter vrij binnen te laten. Het energieverbruik blijkt nu vrijwel nihil. Het huis haalt zijn energie uit zonnepanelen en een geothermische warmtepomp. Er is speciale aandacht besteed aan de lokatie van de zonnepanelen op het dak. Zo ontworpen dat er drie hellende dakvlakken zijn, waarvan op het gedeelte uit het zicht alle zonnepanelen staan. Het dakgedeelte op het zuiden en in het zicht is bedekt met vegetatie en houten bekleding. Zonnepanelen zijn een gegeven met de huidige normen en een goede schone energiebron, maar we hoeven niet altijd te leven met hun dominante en technische uiterlijk. Waar mogelijk kunnen zonnepanelen uit het zicht hun werk doen. Bij K2 is dat gelukt en heeft zo een natuurlijker en minder technische uitstraling dan veel van de huizen in de omgeving waar zonnepanelen de esthetiek van het dak, ook wel de vijfde gevel genoemd, domineren.
De materialen van dit huis zijn voornamelijk hout, beton en in een iets warmere tint geanodiseerd aluminium. De aluminium en slanke kozijnen in combinatie met het gezaagde hout voor de gevelbekleding zijn onbehandeld gelaten. Het huis heeft weinig onderhoud nodig en krijgt in de loop van de komende jaren zijn ontworpen uitstraling. De begroeiing zal hoger en kleurrijker worden, het naar de zon gerichte hout grijzer. De aluminium en betonnen terrassen zullen nauwelijks veranderen waardoor het huis zijn moderne en frisse uitstraling behoudt.
Het huis heeft een ruime hal in vergelijk met de gebruikelijke Nederlandse halletjes. Dit is een belangrijk kenmerk van het huis. Het is de hal waar je elke dag je jas en schoenen aantrekt. Het is de plek waar je je gasten ontvangt. Het is de eerste ruimte van je huis die in verbinding staat met alle andere. Het moet veel meer zijn dan alleen functioneel. De entree van het huis buiten wordt gevormd door een naar verhouding enorm kolomvrij overstek waar een auto geparkeerd kan worden. Ideaal in het Nederlandse klimaat met veel regen en wind. In de winter is het niet nodig om de vorst van de autoruiten af te schrapen als je onder het overstek parkeert. En met drie kinderen is het in- en uitstappen zo veel comfortabeler dan in een garage.
Het huis heeft minimalistische details, vrij van goten en dakranden. De kozijnen zijn uit het zicht achter de gevelbekleding gedetailleerd en vlak met het stukadoorswerk binnen. De binnenwanden lijken tot in de hemel reiken zonder storend kader tussen het stucwerk en het glas. Deze details zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet afleiden van de ruimtelijke kwaliteit. Het is niet altijd gemakkelijk om zo te bouwen, maar als alles klaar is blijkt het weer de moeite waard.
Oplevering | 2022 |
Constructeur | Step Engineering |
Bouwkunding aannemer | Bouwderij BV |
Fotograaf | Francois Verhoeven |